In 2015, we joined forces with Architecture 00. Together, we enjoy collaborating in a shared environment where strategic, urban and social designers, architects, programmers and economists practice design beyond its traditional borders. 00 work with individuals, governments, corporations and communities to solve problems and anticipate change, and to design successful platforms and places. As a studio it aims to reach beyond the design of objects themselves to the social, economic and environmental systems behind them.

Thames Walk Pavilion

Studio Weave have been commissioned to design a pavilion as part of the Churchman Landscape Architects led redevelopment of the Thames Riverside Walk in Nine Elms. Echoing visions of a bygone industrial era of the Thames quays in Nine Elms, the Thames Walk Pavilion provides a new raised garden at Bourne Valley Wharf.

Working in collaboration with Churchman Landscape Architects, the aim of the project was to enhance the Thames Riverside Walk in Nine Elms whilst large-scale building work is carried out locally. A series of new planters along the Thames Path were the first stage, and a primer project for the pavilion. 

The planters were constructed from the same proprietary metal panels as the pavilion has been, usually used to construct water tanks.  They have been sprayed with a copper finish, which will acquire a natural green Verdigris over time as they weather and change.

The pavilion provides shelter for the public, as well as for furniture and equipment to be used in Bourne Valley Wharf. As a result the square is able to facilitate activities that complement the ongoing development of Nine Elms. The raised garden allows the pavilion to address the square while providing an additional patch of greenery easily appreciated from the ground level.

Fabricated from copper coated water tank panels, the pavilion cradles a medley of rich foliage that acts as a honey pot for creatures great and small. Hawthorn trees, and a rainbow of grasses and perennials will create a home for wildlife as well as a splash of seasonal colour to the thoroughfare. Habitat is also created by the cladding to the water tower forming House Sparrow terraces. The area is known to host the House Sparrow, ‘Passer Domesticus,’ a species undergoing severe population decline.

The structure which supports these panels is of steel clad in timber, inspired by industrial revolution era flitch columns. The design of the proposal gives a nod to the industrial legacy of the Nine Elms area sparked by the industrial revolution, and to the quay structures now lost from the post-industrial bank of the Thames. 

Studio Weave invited print artist, Linda Florence, to design and print the colourful pattern adorning the timber. The rope-work and abstract motifs clad the supporting structure and bring vibrancy and colour to the façade and undercarriage. 

Nine Elms owes its name to a row of elm trees bordering Nine Elms Lane in the mid 17th century, and a tavern on the south side of Nine Elms Lane bearing the same name.  

The area became industrialised in the Industrial Revolution, when the gasworks were established in 1853, on land that now houses Battersea Power Station. Nine Elms was home to the first London terminus of the London and South Western Railway, whose carriageworks were extensively bombed during WWII.  The site is now home to the flower section of the New Covent Garden Market.  

The area of Nine Elms has traditionally been dominated by industry, today still most prominently by Battersea Power Station, but has recently had a renewal of interest with investment and new development.  Many new homes and offices are being developed in an area which was once an industrial heartland, dominated by river trade, gasworks, waterworks and power stations.

The proposal is located at Bourne Valley Wharf along the Thames Riverside Walk in Nine Elms, London. This is a public path which offers a curved promenade along the Thames, alongside a series of spaces, characters, objects, and viewpoints, which define this stretch of river edge. Bourne Valley Wharf has been identified as a place of activity along this route, encouraging people to stop and explore the gardens and new interventions.

The pavilion and raised garden have been designed as a inegral part of the Thames Riverside walk public realm. The size and siting has been carefully integrated with the landscaping work being carried out by Chruchman Landscape Architects.

We collaborated with print work artist Linda Florence, who has worked previously with Studio Weave on the print and gilding to Paleys Upon Pilers. Her context, craft, and narrative driven design process fit well with the Weave ethos. Linda drew from the quayside themes of the pavilion and the Thames bank location for inspiration, basing the design on nautical knots and rope - work.

Linda also looked at historic examples of oranamental painting to architectural elements. Tudor period painted ceilings include rich examples of both patterned and figurative work, and often combine both on the same painted element, or contracting on adjacent elements.

Linda chose a mix of paint and coloured woodstain to compliment the natural timber and metal cladding while bringing bright colour and playfulness to the printed elements. The natural colour of the douglas fir was taken as a ground for the abstract patterning and ropework prints.

The geometric graphic of the printing compliments the sculptural form of the timber cladding which ECJ Joinery expertly crafted. Simple linear cuts were used to shape the timber cladding pieces, the assemblages of which create characterful forms.

 

The designs were screen printed onto the Timber and finished by hand.