In 2015, we joined forces with Architecture 00. Together, we enjoy collaborating in a shared environment where strategic, urban and social designers, architects, programmers and economists practice design beyond its traditional borders. 00 work with individuals, governments, corporations and communities to solve problems and anticipate change, and to design successful platforms and places. As a studio it aims to reach beyond the design of objects themselves to the social, economic and environmental systems behind them.

The Lullaby Factory II

Nearly four years after our Lullaby Factory was unveiled, GOSH invited us back to progress the installation to a next phase. Reacquainting ourselves with the established language of our Whistful Fillment Filaments, Satellite Lilters, and Whiskissing Bristles, our proposal sought to integrate the original pieces to ensure continuity, while developing three new strands. These included the ‘Turning Apparatus’, new pieces of apparatus leading from interior to exterior; the ‘Harmony Garden’, a new playable bench and tables inhabiting the terrace; and the ‘Visualising Filter’, a new vinyl graphic attached to the glazed doors and façade.

The Tuning Apparatus incorporates four new components: The Lonicera Sempervirens, Polyphonic Resonator, Sorting Slats and Whistings Lisper. Varying in size, accessibility and type of medium – including audio, kinetic, tactile, and visual – each component offers different ways to engage with the new lullaby, and is designed to appeal to children and adults of all ages, heights and curiosities. In addition, the component’s movements (powered by electrical mechanisms) and reactions (stimulated by infrared sensors) help create the sensation of the Lullaby Factory being alive and sentient.

The new Harmony Garden includes a playable xylophonic bench, simultaneously providing a space to sit beneath the original installation while playing along with the lullaby. Twisting and turning through eight sections, the bench is comprised of over two-hundred uniquely sized and shaped keys, each tuned to similar pentatonic scales to ensure users of all abilities can play soothing, complementary notes with the lullaby.

Meanwhile, the Visualising Filter comprises original Lullaby Factory illustrations from 2011 to animate the threshold between interior and exterior, graphically alluding to the interconnectivity between the many parts of the Lullaby Factory.

Having designed the Lullaby Factory for Great Ormond Street Hospital (GOSH) in 2011, Studio Weave’s new extension introduces pieces of apparatus which extend the original installation along the exterior facades of the GOSH Southwood Building and inside the adjacent Lagoon Canteen. Seeking to engage and interact with visitors, the new pieces include playable elements and functions that respond to passers-by. 

We were reappointed by GOSH Arts in 2016 to design a seating area within the Lagoon from which one could view the original installation. Appraising the brief, we identified the lack of clear sight lines up towards the rear façade of the Southward Building and the lack of attraction to use the exterior space between the two buildings. We therefore proposed extending the installation inside the Lagoon Canteen, encouraging visitors out onto the terrace where it could be seen clearly.

The original Lullaby Factory project had imagined a secret world within the tangle of pipeworks that clamber over the rear of the Southwood Building. This became popular with both visitors and patients, and won numerous awards for its contribution to the hospital arts programme. However, although it was highly visible from wards on the upper levels of the adjacent Morgan Stanley Clinical Building, the presence of the Lullaby Factory was disconnected from the ground level of the adjacent Lagoon Canteen.

The extension invites visitors to GOSH to listen to a newly composed lullaby – split across numerous tracks to be heard between several different listening devices - and are encouraged to contribute harmonies by playing on the new xylophonic bench.